Ann-Sofie Ceulemans en Tim Melis (2022). Geen heffing verkooprecht bij verlenging vruchtgebruik. Nieuwsbrief Registratierechten, nr. 3, p. 12 .
Tim Melis is gespecialiseerd in ondernemings- en vastgoedfiscaliteit. Vanuit zijn grondige kennis en jarenlange ervaring als adviseur is hij ook de ideale advocaat voor het leiden van onze fiscale procedures.
Tim heeft een licentiaatsdiploma in de Rechten dat hij behaalde aan de KU Leuven en de Julius-Maximiliaan Universiteit Würzburg. Hij heeft ook een bijzondere licentie in het ondernemingsrecht met specialisatie in handels- en economisch recht (Université Libre de Bruxelles) en hij gradueerde in de Fiscale Wetenschappen (Fiscale Hogeschool Brussel).
Als advocaat is Tim verbonden aan de balie van Brussel en Gent. Hij richtte samen met zijn collega-vennoten Cazimir op in 2009. Tim is Nederlandstalig maar spreekt ook vlot Frans, Engels en Duits.
Tim legt zich in hoofdzaak toe op ondernemingsfiscaliteit en vastgoedfiscaliteit. Verder heeft hij zich gespecialiseerd in de structurering van familiale vermogens zowel in een nationale als een internationale context.
Tim publiceert regelmatig artikels in tijdschriften en boeken over fiscaliteit en geeft voordrachten en gastcolleges voor verscheidene professionele organisaties over fiscale topics.
“De laatste jaren is ons veld, de fiscaliteit, meer dan eens ondersteboven gegooid. Het blijft een dagelijkse inspanning om voor elk dossier een gepaste oplossing te bieden die conform is met de recente wijzigingen in de wet en telkens voor al onze cliënten de beste persoonlijke oplossing te voorzien.”
Tim houdt van sport, hockey, lopen en fitness. Daarnaast interesseert hij zich in muziek en ontspant hij zich met zijn gitaar.
Ann-Sofie Ceulemans en Tim Melis (2022). Geen heffing verkooprecht bij verlenging vruchtgebruik. Nieuwsbrief Registratierechten, nr. 3, p. 12 .
Tim Melis en Rosanne Van Gael (2021). Dividenduitkering in natura van een onroerend goed: verschillende visies over de gewestgrenzen heen. Nieuwsbrief Registratierechten, 3, p. 12-21 .
Tim Melis en Eline Beeken (2019). VLAAMSE DECREETGEVER LEGT HET FINAAL VERREKENBEDING EN HET KEUZEBEDING MET LAST FISCAAL AAN BANDEN: EEN PRAKTISCHE ANALYSE. Fiscaal Praktijkboek 2018-2019 .
Tim Melis (2013). DE GESPLITSTE AANKOOP IN NEVELEN GEHULD. EEN POGING TOT OPHELDERING. Notariaat, afl. 12, p. 1-6 .
Tim Melis (2012). FISCAAL MISBRUIK INZAKE REGISTRATIE- EN SUCCESSIERECHTEN. Nieuwsbrief Registratierechten, nr. 3, p. 6-12 .
Tim Melis en Wim Vermeulen (2012). DE NIEUWE ANTIMISBRUIKBEPALING INZAKE SCHENKINGS- EN SUCCESSIERECHTEN: STORM IN EEN GLAS WATER?. Nieuwsbrief Registratierechten, nr. 2, p. 13-20 .
Tim Melis VAK III, INKOMSTEN VAN ONROERENDE GOEDEREN. Standaard Belastingalmanak, 2012 .
De Bijzondere Belastinginspectie (hierna: BBI) wendt steeds vaker artikel 49 WIB aan in de strijd tegen fraude bij onderaannemers. Dat meldden we al in een eerder artikel. In een recent vonnis van de Nederlandstalige Rechtbank van eerste aanleg te Brussel schept de Rechtbank nu wat klaarheid in de…
Sommige maatregelen die vermeld staan in het regeerakkoord krijgen de laatste dagen minder aandacht in de pers, maar zijn daardoor niet minder belangrijk voor bepaalde sectoren in ons land. Zo kan op pagina 42 van het regeerakkoord worden gelezen: "Het fiscale regime voor auteursrechten zal…
Regeerakkoord - geplande btw-hervormingen die relevant zijn voor de vastgoedsector Ook op het vlak van de btw heeft het federaal regeerakkoord een aantal belangrijke wijzigingen in petto voor de vastgoedsector. De nieuwe regering lijkt hiermee de noodkreet van de vastgoedsector gehoord te hebben op…
236 dagen na de verkiezingen is de nieuwe regering een feit. N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés hebben een akkoord bereikt en de 15 ministers hebben vandaag de eed afgelegd bij de Koning. Uit de finale versie van het regeerakkoord blijkt dat de nieuwe regering vele wijzigingen wenst door te …
In de sector van softwareontwikkelaars werd met spanning uitgekeken naar de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de verzoeken die werden ingediend tot nietigverklaring van de hervormde fiscale gunstregeling inzake auteursrechten, specifiek met betrekking tot de mogelijke uitsluiting van…
Nieuwsflash: Zes maanden na de verstrenging van het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw, wordt de regeling opnieuw uitgebreid. Vanaf 1 juni 2024 komen woningen en appartementen die bedoeld zijn voor langdurige verhuur aan particulieren in aanmerking voor dit verlaagde btw-tarief.…
Het UBO-register werd enkele jaren terug door de EU in het leven geroepen in het kader van de strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme. De achterliggende idee was dat middels de invoering van een verplichting voor onder meer vennootschappen, VZW’s en stichtingen om aan te duiden wie r…
Doelstelling van de fiscale infoclubs is maandelijks een overzicht te geven van de laatste ontwikkelingen in de fiscale wetgeving, rechtspraak, circulaires, administratieve beslissingen, enz. Maandelijks wordt een documentatiebundel samengesteld, waarin de verschillende nieuwigheden samengebracht…
Programma Aftrekbaarheid van beroepskosten Algemeen kader van de bezoldigingstheorie Invulling van de bewijslast in het kader van art. 49 WIB De meerwaardetheorie Cash drain en het vennootschapsbelang Modellen: Bijzonder verslag overeenkomst bestuurdersmandaat, notulen jaarlijkse AV... Spreker Tim…
Meer en meer worden “constructies” met zakelijke rechten door de administratie met argusogen bekeken, zowel bij de houder van het recht als de genieter ervan. Daardoor ontstaat de noodzaak een oplossing te vinden voor mogelijke problemen. Remediëren is immers beter dan genezen. Een te bewandelen pist…
De Special Vruchtgebruik behandelt de belangrijkste actuele knelpunten bij de toepassing van zakelijke rechten en de discussiepunten met de fiscus. U krijgt een diepgaande analyse van de huidige mogelijkheden en beperkingen van vruchtgebruik. De Special Vruchtgebruik wordt verzorgd door 3…
Welke vergoedingen dienen betaald te worden aan de vennootschap voor werken die net voor het einde van de looptijd zijn uitgevoerd. Kan een lopend recht van vruchtgebruik worden verlengd, zo ja wanneer en dient er dan ook opnieuw registratiebelasting te worden betaald. Is er registratiebelasting…
Context management fee Wat is het onderscheid tussen een management fee en bestuurdersbezoldiging? Wat zijn de voorwaarden voor de aftrekbaarheid van de kosten? Casuïstiek Hoe in de praktijk de werkelijkheid van de managementprestaties aantonen? Kunnen tantièmes een oplossing bieden?
Aftrekbaarheid van beroepskosten Algemeen kader van de bezoldigingstheorie Invulling van de bewijslast in het kader van art. 49 WIB De meerwaardetheorie Cash drain en het vennootschapsbelang Modellen: Bijzonder verslag overeenkomst bestuurdersmandaat, notulen jaarlijkse AV...